Afrodite

Wat lees je hier?

Afrodite ligt honderd en zeventig kilometer van, aan de voet van de berg Baba Dagi, niet ver van het dorp Geyre bij de Maeander rivier. In de oudheid werd Afrodite geëerd als de beschermvrouw van de stad, waarvan de overblijfselen van een tempel uit de eerste eeuw voor Christus een getuige zijn. Afrodite was een verfijnde stad van cultuur, populair bij artiesten, schrijvers en filosofen als Alexander van Afrodite, een autoritaire commentator van Aristoteles van Chariton, die erotische novellen schreef. De stad was geliefd bij de keizer Augustus die veel interesse toonde in de welstand van de stad. Ook verhief de keizer de Sebasteion, een heilige straat complex met versierde pilaren.

Afrodite museum

Voordat u de ruines bezoekt is het leuk om het museum te bekijken, met een collectie van beeldhouw schatten, Graeco-Romeinse beelden en keramiek daterend uit het bronzen tijdperk. Het hoofd van Apollo is adembenemend mooi, perfect en lichtelijk vrouwelijk. De overblijfselen zijn deel van het beeld van Afrodite, suggestief en modern met de benen van de godin gekruist, iets wat zeer ongebruikelijk is. Er is ook een mooi fries genomen van het monument van Zoilos waarop een afbeelding staat van een inboorling slaaf van Afrodisias bevrijd door Augustus. Het theater ligt op de heuvel op de akropolis. Het is gebouwd door de Grieken in de eerste eeuw voor Christus en herbouwd en vergroot door Marcus Aurelius. De capaciteit van het theater was meer dan tienduizend kijkers en later werd het een arena voor gladiatoren en wilde dieren.

Afrodite bad

Naast het theater zijn de ruines van het Hadrian bad, een indrukwekkend gebouw, gebouwd in de tweede eeuw na Christus. De marmeren vloer is in perfecte staat. Het complex is verdeeld in 5 verschillende gebieden, met een gymnasium met kolommen en twee grote baden. Bij de ingang van het bad, door de hoofdingang, is een sinistere deurklopper met de afbeelding van het hoofd van Medusa. Het Odeum of de stadsontmoeting plaats, had beide, een podium en trappen van marmer. Hier is weinig van over. Hetzelfde geldt voor de kolommen in de tempel van Afrrodisias, achter het Odeum. De tempel is gebouwd in de eerste eeuw voor Christus met een dubbele kolom structuur en een atrium.