Artemis

Artemis

Een kolom en fragmenten verstrooid over de grond zijn de enige overblijfselen van een van de zeven wereldwonderen. Volgens Strabo is de tempel van Artemis minstens zeven keer vernietigd en even vaak weer opgebouwd. Archeologische bevindingen geven zeker overblijfselen van 4 tempels weer, beginnend in de 7e eeuw voor Christus. Chersiphone en Metagene bouwden een Ionische tempel in de 6e eeuw voor Christus. Dit gebouw is verbrand door Herostratus. De succesvolle massieve structuur, totaal gebouwd uit marmer, was begonnen in 334 en klaar in 250 voor Christus. Zelfs in administratie van Alexander de Grote, die waarschijnlijk het bevel gaf door te gaan met de bouw, is deze tempel teruggevonden.

De hellenistische tempel is gebouwd op een podium dat begon bij een fundering vorm met dertien trappen. Een dubbele rij kolommen verrees om de binnenplaats. Het reliëf op de kolommen is het werk van Scopas, terwijl Praxuteles het altaar gerealiseerd heeft. Het verval begon bij de Germanen (3e eeuw) en ging door in de christelijke eeuw, toen materialen gebruikt werden voor het nabij gelegen Johannes basilieken vele kunstwerken meegenomen werden, waarvan interessante aandenkens in het Britse museum in London te vinden zijn.

De fundering van de tempel was rechthoekig van vorm, gelijk aan de meeste tempels in die tijd. Anders dan andere heiligdommen werd dit gebouwd van marmer, met een versierde voorgevel die uitkeek over een ruime binnenplaats. Er waren totaal 127 kolommen diagonaal verdeeld over heel het platform, behalve over het central huis van de godin. Marmeren trappen omgeven het bouwplatform dat leidt naar het hoge terras dat ongeveer 80 bij 130 meter was. De kolommen waren 20 meter hoog met Ionische kapitalen gegraveerd in de ronde zijden.

De tempel diende beide als markplaats en religieus instituut. Vele jaren werd het heiligdom bezocht door handelaren, toeristen, werkmannen en koningen die ode aan de godin betaalde door hun winsten met haar te delen. Recente archeologische opgravingen op de plaats gaven giften van pelgrims bloot inclusief beelden van Artemis gemaakt van goud en ivoor, oorbellen, armbanden en kettingen, sieraden zelfs vanuit Perzië en India.