Didyma

Didyma zou logisch bezoek zijn na Priene en Milete, een beroemde tempel om zijn orakels. Deze tempel gewijd aan Apollo was de rijkste van de Ionische tempels op Anatolische grond. Het moest zo een groot gebied bestrijken, dat de bouw meer dan 150 a 200 jaar geduurd heeft en dat zelfs zonder plafond. Na de “Ionische rebellie”, was het wederom Alexander de Grote die ook deze tempel restaureerde. Op de ruines van de tempel gebouwd in de 6e eeuw voor christus, is een kerk gebouwd tijdens de Byzantijnse periode. Maar de ruines die men vandaag de dag kan bezichtigen zijn van voor de christelijke tijdperk.

Didyma de tempel

De Didyma tempel was beroemd in de Griekse wereld om zijn Orakels, zelfs bekender als Delphi. De reden waarom de haven van Panamos, dichtbij Didyma, zo druk werd en bezocht werd door veel commandanten, vreemde en gerespecteerde mensen, was dat deze opgeleid wilde worden door de priesters van de tempel. De orakel ceremonies waren in twee stappen: de “krachtige” strooide eerst glitters over het water van de put en dan vertaalden de priesters deze naar letterlijke en indrukwekkende woorden.

Na de Lade oorlog zijn veel priesters ontsnapt uit de tempel of gedood door Alexander de Grote en de tempel van Didyma bleef een onbelangrijke tempel tot de Romeinse tijd.