Herakleia

Herakleia, een lid van de Ionische confederatie. Herakleiais gebouwd op een vroegere stad genaamd “Latmus” daterend uit de 8e eeuw voor christus. De stad dankte haar naam aan de beroemde mythologische figuur Herakles.

Herakleia bouwwerken

Vierkante en rechthoekige stenen muren, 5,6 kilometer lang met 65 torens omgeven het oude Herakleia. De tempel van Athena staat in goede conditie op een rots achter de haven als een voorbeeld van twee koloms Hellenistische bouw met de stijl templum in Antis. Aan de oostkant van de tempel staat de rechthoekige agora, gebouwd als een twee verdieping gebouw. Alleen de begane grond staat nog. Het theater ligt in het noordoosten van de stad. Een gebouw dat gewijd is aan de herder Endymion, die geliefd was bij de godin van de maan Selene, en in een eeuwige slaap gesust is door de god der goden Zeus, ligt op de weg naar de kust en de eilanden.

Herakleie, veilige grond

Herekleia werd een veilige grond voor de monniken en priesters in de vroege evangelisatie van klein Azie. Het eerste klooster is opgericht in de 7e eeuw na christus en veel kloosters, waarschijnlijk 13, waren verspreid over Herakleia. Een kasteel werd gebouwd om de kloosters die verspreid door de regio lagen, te beschermen.

De grotten die bewoont werden door monniken en kluizenaars zijn versierd door mooie fresco’s die het leven van Jezus christus, de maagd Maria en de heiligen weergeven.

Het complex is opgegraven door een Duits team geleid door Anneliese Peschlow.